Wie pakt de eerste gele trui in Tour de France?

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Noirmoutier-en-l'Île is deze voormiddag de 105e editie van de Tour de France op gang geschoten. De eerste etappe kondigt zich aan als een rit voor de sprinters. Wie de rit wint, mag meteen ook de eerste gele trui aantrekken. Met 176 renners stonden ze aan de start in Noirmoutier-en-l'Île, voor een rit over 201 kilometer richting Fontenay-Le-Comte, zonder noemenswaardige hindernissen. Op 28 km van het eind ligt er één helling, de Côte de Vix (vierde categorie, 1 punt waard). Bijgevolg wordt op het eind van de dag de eerste bergtrui uitgereikt.

Voorts wordt het vooral uitkijken naar de eerste clash tussen de sprinters. Wie de rit wint, pakt ook de eerste gele trui en is verlost van een pak stress. Fernando Gaviria maakt zijn debuut in de Tour de France en wil na vier ritzeges in de Giro vorig jaar nu ook in de Tour zijn strepen verdienen. "Hier komen de allerbeste sprinters aan de start", beseft hij. "Hier wil ik me tonen, in de grootste koers van het jaar. Het is jammer dat ik Iljo Keisse moet missen, hij was een belangrijke pion in de ploeg. Maar er zijn gelukkig nog zeven andere renners in het team en ik zal goed naar voren geloodst worden. Ik geef toe dat ik een beetje nerveus ben, maar ik heb vertrouwen."

Naast Gaviria maakt ook Dylan Groenewegen dit jaar indruk. De Nederlander wil deze keer niet tot op de Champs-Elysées wachten om te scoren. Twee jonge veulens hopen dus te strijden om de winst en daarnaast willen met Marcel Kittel, Peter Sagan, André Greipel, Arnaud Démare, John Degenkolb en Alexander Kristoff nog een pak oudere jongens zich bewijzen.

bron: Belga