Seksueel ongewenst gedrag in de trein neemt toe

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal gevallen van seksueel ongewenst gedrag in de trein en in de stations van de NMBS zit de afgelopen jaren in de lift. Dat moet blijken uit cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot, waarover La Libre Belgique en La Dernière Heure zaterdag schrijven. In 2016 waren er bij het security operations center (SOC) van de spoormaatschappij 143 oproepen in verband met zedenfeiten, op een totaal van 81.823 binnengelopen telefoontjes. Een jaar eerder ging het om 101 oproepen. Bij een geval van seksuele agressie vraagt de NMBS om het noodnummer 0800/30.230 te bellen. Slachtoffers kunnen ook bij de treinbegeleiders terecht, die vervolgens rechtstreeks de veiligheidsdienst Securail of de politie contacteren.

Bij de NMBS is een anti-agressieplan actief. Dat bestaat uit een vijftigtal maatregelen, waaronder een preventief luik om de treinbegeleiders te sensibiliseren. Een repressief luik moet vermijden dat potentiële daders tot seksueel ongewenst gedrag overgaan.

Met camera's kunnen daders worden opgespoord, terwijl Securail zijn aanwezigheid heeft versterkt in de eerste en de laatste treinen van de dag, en in de treinen die als risicovol aangestipt staan.

bron: Belga