Rock Werchter - Van harde rock naar kleine singersongwritermuziek en terug

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van heel hard naar heel rustig en terug naar hard, zo ging het er vandaag/zaterdag aan toe op de Main Stage van Rock Werchter. Na het hard rockoptreden van Stone Sour, kwam er een relaxte, rustige set van Jack Johnson, helemaal in lijn met het zomers weertje. Doodeerlijk was hij toen hij uitlegde waarom hij zijn hit "Better Together" tot het einde had achtergehouden: "Had ik dit eerder gespeeld, jullie waren erna weggelopen naar de kleinere podia." Het zou inderdaad zonde geweest zijn, want de surprise van de chef zat in de staart van het optreden. Na "Better Together" volgde nog "Constellations", voor de gelegenheid gebracht als een mooi gitaar- en zangduet met special guest Eddie Vedder, de frontman van Pearl Jam, headliner van zaterdag. Jack Johnson introduceerde hem als "mijn goede vriend". Na Jack Johnson was het weer tijd voor stevige rock met Jack White.

In The Barn stond er ook mooi volk geprogrammeerd. Het feestje van MGMT kwam wat traag op gang, maar eindigde in een wilde party. Tijdens "Kids" ging de hele Barn ritmisch aan het klappen en springen. Op en neer ging de tent. Het nummer duurde tien minuten, er zat ook een verrassende mix van "Kernkraft 400" van Zombie Nation in. Meer had de schuur niet nodig om uit zijn dak te gaan.

Voor MGMT was The Barn helemaal volgelopen, bij Fleet Foxes bleef daar nog zo'n twee derde van over. Het rustige "White Winter Hymnal" werd duidelijk geapprecieerd door het publiek. Dat was ook zeker het geval bij "Mykonos", na het wondermooie nummer had het publiek er nog niet genoeg van. Enkelingen begonnen "You go wherever you go today" te zingen. Meer en meer mensen vielen in en de band vond er dan maar niet beter op om het publiek hierbij muzikaal te begeleiden. Een mooie outro van het nummer was het resultaat.

Afsluitende optredens komen zaterdag van Pearl Jam, Khalid, blackwave. en Flight Facilities.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die titelvoerend burgemeester is in de naburige gemeente Lubbeek, bracht een bezoek aan het festival.

bron: Belga