Ongeveer 1.400 mensen protesteren in Brussel tegen Trump

Ongeveer 1.400 mensen protesteren in Brussel tegen Trump

Ongeveer 1.400 mensen nemen vandaag deel aan de manifestatie “Trump not Welcome”, en protesteren zo tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel in het kader van de NAVO-top op dinsdag en woensdag. Onder de slogan “Make Peace Great Again!” hebben milieuactivisten, anti-wapenactivisten, feministen, vakbonden, vertegenwoordigers van de LGBTQ-gemeenschap, politieke partijen en mensenrechtenactivisten zich verenigd. Ze eisen een vreedzame, duurzame en inclusieve kijk op de wereld, en dat strookt niet met die van Trump en van de Europese politieke leiders die zijn ideologie volgen. De manifestatie ging rond 15.00 uur van start aan het Brusselse Noordstation. Verschillende sprekers van het platform “Trump not Welcome”, dat bestaat uit een zeventigtal organisaties, spraken de aanwezigen toe. De stoet trok daarna via onder meer de Willebroekkaai, de Dansaertstraat, de Steenkoolkaai en de Antwerpselaan door Brussel, om weer bij het station te eindigen. De dag wordt afgesloten met concerten van Stef Kamil Carlens & Matt Watts en Code Rouge. Rond 16.30 uur waren er geen incidenten gemeld.

De deelnemers protesteren tegen verschillende beleidspunten van Trump. Zo draagt de linkse partij PVDA het opschrift “geen geld voor oorlog” met zich mee, waarmee ze verwijst naar de eis van Trump dat alle NAVO-lidstaten 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie zouden moeten uitgeven. De president baseert zich met die eis op de afspraak uit 2006 tussen de NAVO-landen om tegen 2024 die drempel van 2 procent te halen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteert dan weer specifiek tegen het uit elkaar halen van families die de VS illegaal proberen binnen te geraken. De leden van Amnesty zijn in het wit gekleed en hebben knuffeldieren bij zich om de onschuld van de kinderen te symboliseren, net als de verpeste kindertijd van kinderen die met hun ouders opgesloten worden in gesloten centra.

Daarnaast dragen ook veel vrouwen “pussy hats”, de roze mutsen met kattenoren die in maart 2017 voor het eerst gedragen werden tijdens de grote vrouwenmarsen tegen het seksisme van president Trump.

bron: Belga