Katholieken plannen in augustus drie actiedagen tegen Congolese president

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het collectief van katholieke leken plant drie dagen van "grote acties" om de Congolese president Joseph Kabila tot ontslag te dwingen. "De situatie is ernstig, aangezien de vrede en de stabiliteit van het land en de subregio bedreigd zijn", aldus het Comité laïc de coordination (CLC) in een persbericht. Het collectief zal een oproep lanceren voor een algemene mobilisatie van alle drijvende krachten in het land, voor zijn eerste grote acties die op 12, 13 en 14 augustus zullen plaatsvinden. Het heeft "de maand augustus uitgeroepen tot actiemaand in combinatie met vreedzame marsen, sit-ins, algemene stakingen en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid".

Met de acties wil CLC "komen tot het ontslag van president Joseph Kabila en zijn regering, die echte obstakels zijn geworden voor geloofwaardige, transparante en rustige verkiezingen".

Het collectief beschuldigt Kabila ervan een derde mandaat na te streven, hoewel grondwettelijk is vastgelegd dat hij zich na het einde van zijn mandaat eind 2016 geen kandidaat meer mag stellen.

Op 23 december vinden presidentsverkiezingen plaats. Het electoraal platform van de partijen in de regering van nationale eenheid rond president Kabila, liet eerder al aan de pers weten ten laatste op 8 augustus zijn kandidaat voor die verkiezingen bekend te maken.

Bij de onderdrukking van door de katholieken georganiseerde manifestaties tegen Kabila eind 2017 en begin 2018, kwamen nog vijftien mensen om het leven.

Bron: Belga