20.000 ontheemde Syriërs keren terug naar Dera na akkoord over bestand

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens 20.000 Syriërs die op de vlucht werden gedreven door aanvallen van het bewind op rebellen in de zuidelijke provincie Dera, zijn de voorbije 24 uur naar huis teruggekeerd, nadat Rusland een akkoord voor de beëindiging van het geweld had bewerkstelligd. Dit heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zaterdag gemeld. Syrische troepen, die door Rusland ondersteund worden, begonnen half juni een grootscheeps lucht- en grondoffensief om Dera te heroveren. Daardoor sloegen meer dan 320.000 mensen op de vlucht. Ze kampeerden in geïmproviseerde kampen aan de grens met Jordanië of de Golanhoogte.

Vrijdag bereikten de rebellen in Dera een staakt-het-vuren met Rusland, een bondgenoot van Damascus. De strijders van de oppositie stemden ermee in hun wapens in te leveren, een grote overwinning voor de Syrische president Bashar al-Assad.

Sinds vrijdagmiddag is het grotendeels rustig in Dera. Het akkoord over het staakt-het-vuren garandeert ook de veilige terugkeer van de mensen die de voorbije weken door de gevechten moesten vluchten, aldus nog SOHR (Syrian Observatory for Human Rights). Toch aarzelen duizenden gezinnen om terug te keren naar hun woningen, nu de provincie onder controle van de regering staat, uit vrees dat ze opgesloten zullen worden of gedwongen dienst te nemen in het leger, zegt de ngo.

bron: Belga