WK 2018 - "Spelers hebben plan perfect uitgevoerd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Roberto Martinez had het met zijn tactisch plan nog maar eens bij het rechte eind, vrijdagavond in de kwartfinale tegen Brazilië. Het leverde de Rode Duivels een 1-2 zege op en een historische plaats in de halve finales. Als antwoord op het sterke Braziliaanse middenveld en de passlijnen naar de aanvallers, bracht de bondscoach zijn team in een 4-3-3 aan de aftrap, met Kevin De Bruyne in aanvallende stelling en Marouane Fellaini en Nacer Chadli in de basis. In de eerste helft liepen de Brazilianen achter de feiten aan en hingen ze met een 0-2 achterstand al in de touwen. Martinez schoof alle lof echter van zich af. "De spelers hebben het plan perfect uitgevoerd. Tot de laatste minuut, daar gaat het hier om", vertelde de bondscoach na de wedstrijd.

"Als je tegen Brazilië speelt, moet je een tactisch voordeel proberen te halen. Zij hebben immers de ervaring, ze hebben het WK al vijf keer gewonnen. Ze weten dus wat er te doen staat. Daarnaast speel je tegen een team dat ook balbezit wil en dus moesten we een mannetje meer op het middenveld hebben. Het was een gok om bij te sturen, maar de spelers wisten dat we een risico moesten nemen. Ik gaf een lastige opdracht mee en dat werd perfect uitgevoerd. Ze geloofden er echt in, dat we Brazilië konden kloppen. De mentaliteit was top, ik ben de meest trotse man op aarde. Vandaag hadden we een combinatie van tactiek en prestatie nodig", aldus Martinez.

Na de aansluitingstreffer van Renato Augusto kwamen de Brazilianen nog dichtbij de gelijkmaker en moest Thibaut Courtois de meubelen meermaals redden. "In die laatste vijf minuten konden we nog alles verliezen en dat hadden de spelers echt niet verdiend. Brazilië was sterk, want wij waren nochtans kalm gebleven bij de tegentreffer. Dat kadert weer in dat geloof bij de spelers. Ik zag het al toen ze voor de wedstrijd in de spelerstunnel stonden. Die blik in hun ogen verraadde alles."

In het thuisland zijn de feestelijkheden aan de gang nu de tweede halve finale op een WK een feit is. "Ik hoop dat de mensen beseffen hoe speciaal deze generatie voetballers is. Het zijn de ambassadeurs van ons voetbal en ze moeten allemaal trots zijn op hen", besloot de bondscoach.

bron: Belga