VS zijn “grootste handelsoorlog van economische geschiedenis begonnen”

VS zijn
VS zijn "grootste handelsoorlog van economische geschiedenis begonnen"

Met de inwerkingtreding, vandaag, van de Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten is Washington “de grootste handelsoorlog van de economische geschiedenis begonnen”. Dat laat het Chinese ministerie van Handel weten in een communiqué. Sinds middernacht (tijd in Washington) gelden heffingen van 25 pct op de invoer van Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar (29 miljard euro). China liet ook al weten verplicht te zijn tot een “tegenaanval”, zonder echter verdere details te geven. “De Verenigde Staten hebben de regels van de Wereldhandelsorganisatie geschonden”, klinkt het verder nog. De handelsoorlog die Washington begon zal de internationale waardeketen schaden, de markten doen opschrikken en de wereldwijde economische groei in moeilijkheden brengen, aldus Peking.

De Chinezen gaan nu de Wereldhandelsorganisatie op de hoogte brengen van deze “situatie” en met andere landen samenwerken om vrijhandel en het multilaterale systeem te bewaken.

Na de Amerikaanse aankondiging over de invoerheffingen op Chinese producten, midden juni, had Peking al laten weten dat het ook 25 pct zou heffen op dezelfde producten.

bron: Belga