Rode Duivels starten met Fellaini en Chadli tegen Brazilië

Rode Duivels starten met Fellaini en Chadli tegen Brazilië
Rode Duivels starten met Fellaini en Chadli tegen Brazilië

Marouane Fellaini en Nacer Chadli krijgen vanavond in de Kazan Arena een basisplaats bij de Rode Duivels in de kwartfinale tegen Brazilië. Dries Mertens en Yannick Carrasco verdwijnen daardoor naar de bank. Bondscoach Roberto Martinez voert dus twee wijzigingen door in vergelijking met het elftal dat tegen Japan aan de aftrap verscheen. Fellaini en Chadli vielen toen na de rust in en hadden een groot aandeel in de onwaarschijnlijke ommekeer die zich in Rostov aan de Don afspeelde. Met dit tweetal aan de aftrap starten de Belgen tegen de Brazilianen met een versterkt middenveld. De Brazilianen zullen immers centraal uitpakken met Fernandinho (de vervanger van de geschorste Casemiro), Paulinho (of Marquinhos) en Coutinho, en dus dreigden regulator Axel Witsel en draaischijf Kevin De Bruyne in de problemen te komen, zoals ook tegen de Japanners al van in de beginfase het geval was met Shinji Kagawa die slim in de rug liep van dat tweetal. Fellaini kan wat taken op het middenveld overnemen en zo evolueert het systeem van Martinez van een 3-4-2-1 naar een 3-5-2. Chadli is dan weer fysiek sterker dan Carrasco. Hij moet de rushes van Marcelo zien af te stoppen.

Naast de twee wijzigingen brengt de bondscoach de verwachte namen aan de aftrap. Thibaut Courtois staat dus in doel, met voor hem een driemansverdediging met daarin Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen. Centraal op het middenveld staan Witsel, De Bruyne en ook Fellaini, al heeft die laatste dus een offensievere rol. Op de wingbacks staan Thomas Meunier (rechts) en Nacer Chadli (links). Voorin speelt aanvoerder Eden Hazard in steun van topschutter Romelu Lukaku.

In de Kazan Arena hebben de Rode Duivels een afspraak met de geschiedenis. In de match van de waarheid tegen Brazilië zal moeten blijken of de troepen van Roberto Martinez voldoende gewapend zijn om ook tegen een absoluut topland te presteren. Als dat lukt, evenaren ze met een stek in de halve finale al minstens de generatie van 1986, die op het WK in Mexico op de vierde plaats eindigde. Bij een nederlaag zouden de kwartfinales voor het derde grote toernooi op rij het eindpunt zijn voor deze gouden generatie.

bron: Belga