Opnieuw rellen in Nantes

Opnieuw rellen in Nantes
Opnieuw rellen in Nantes

In de nacht van donderdag op vrijdag is het in de Franse stad opnieuw, voor de derde nacht op rij, tot rellen gekomen. Een 22-jarige jongen werd dinsdagavond doodgeschoten door een politieagent bij een uit de hand gelopen controle. Gisteren werd de agent die het schot loste gearresteerd. Bij de rellen van gisterennacht werden drie mensen aangehouden, onder wie een 14-jarige die een fles benzine en een stuk lont bij had. Er vielen geen gewonden bij de rellen, maar er werden wel “een vijftigtal auto’s in brand gestoken” in verschillende wijken van de stad, aldus de brandweer. Er waren ook pogingen om brand te stichten in een school en een tankstation. De voorgevel van de school is gedeeltelijk zwart geworden, de brand in het tankstation was snel onder controle.

Gisterenavond was er al een vreedzame witte mars van een duizendtal personen in de wijk Breil, waar de jongeman werd doodgeschoten.

De politieagent werd donderdagmiddag gearresteerd wegens “vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden”. De politie wilde het voertuig van het slachtoffer controleren nadat die een overtreding had begaan. De jongeman weigerde mee te werken, waarna hij plots met zijn wagen achteruit reed. Daarbij reed hij tegen een politieagent, waarna een van diens collega’s het vuur op de wagen opende.

De Franse premier Édouard Philippe, die gisteren Nantes bezocht, heeft opgeroepen tot de grootst mogelijke transparantie in het onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden. Hij veroordeelde ook het geweld in Nantes.

Bron: Belga