"NAVO-top wordt een van de grootste operaties sinds jaren voor politie in Brussel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO-top die op woensdag 11 en donderdag 12 juli plaatsvindt in Brussel, vormt voor de lokale politie "een van de grootste operaties sinds jaren". Dat deelt Ilse Van De Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vandaag mee. Ze benadrukt dat de Brusselse politie op die dagen ook op tal van andere activiteiten aanwezig moet zijn. Het dreigingsniveau zal voor de NAVO-top niet worden opgetrokken, klinkt het dan weer bij het Crisiscentrum. De NAVO-top duurt twee dagen en vindt plaats op twee verschillende plaatsen. Overdag vinden de activiteiten plaats in het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark vormen dan weer het decor voor de officiële diners. Er zullen in totaal 55 delegaties aanwezig zijn, met daarbij ook de staats- en regeringsleiders van de 29 NAVO-lidstaten.

"Dit wordt voor ons een heel grote operatie. Een van de grootste operaties sinds jaren", zegt Ilse Van De Keere. "Bovendien vinden er in de stad nog enkele andere evenementen plaats die onze aandacht trekken, zoals de Wereldbeker Voetbal, Brussel Bad, en de Vlaamse feestdag. En we moeten ook mensen voorzien voor de gebruikelijke interventies."

De Brusselse lokale politie zal dan ook kunnen rekenen op versterking van de federale politie en andere politiezones. Ook het aantal militairen zal worden opgevoerd. Om hoeveel manschappen het gaat, wordt niet meegedeeld, al klinkt bij het leger dat het gaat om "maximaal 800 mensen".

Het dreigingsniveau zal voor de top niet worden verhoogd: niveau twee (op een schaal van vier) blijft aangehouden. "Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft voorbije weken verschillende analyses gemaakt", zegt Benoît Ramacker van het Crisiscentrum. "Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogde dreiging. We blijven dus op twee."

"We hebben niet enkel een analyse gemaakt voor de top zelf, maar ook voor elke VIP, elke delegatie en elk evenement dat rond de top georganiseerd wordt, zoals bijvoorbeeld betogingen", klinkt het nog. Details over de aparte analyses worden om veiligheidsredenen niet gegeven.

bron: Belga