Drie doden door noodweer in Japan, honderdduizenden mensen moeten huizen verlaten

Drie doden door noodweer in Japan
Drie doden door noodweer in Japan

In het westen van Japan zijn door de aanhoudende regen al minstens drie mensen om het leven gekomen. Drie anderen zijn nog vermist, en honderdduizenden mensen hebben hun woningen moeten verlaten. Dat melden lokale media vandaag. Gisteren werd een 59-jarige arbeider dood teruggevonden nadat hij en twee anderen meegesleurd werden in een afvoerbuis in een reservoir in Inagawa, op 500 kilometer ten westen van Tokio, zo meldt persagentschap Kyodo. Een andere man van 59 werd vrijdag dood aangetroffen in een rivier in de stad Akitakata, en het lichaam van een bejaarde vrouw werd in Hashima in een afvoer teruggevonden, nadat ze waarschijnlijk door het wassende water van een rivier werd meegesleurd.

Volgens televisiezender NHK werden vanaf 13.00 uur (06.00 uur Belgische tijd) evacuatiebevelen uitgevaardigd voor in totaal 440.000 inwoners in 13 prefecturen, waaronder 246.000 in Kyoto en 102.000 in Fukuoka. In verschillende regio’s in het land is een recordhoeveelheid neerslag gevallen. In de zuidwestelijke stad Konan viel tot 05.00 uur 103 millimeter water per uur uit de lucht.

“In tegenstelling tot bij een tyfoon, is het onmogelijk om te voorspellen waar recordhoeveelheden regen zullen vallen”, aldus het Japans meteorologische agentschap donderdagavond. Het waarschuwde voor modderstromen, overstromingen en rivieren die buiten hun oevers treden, aangezien de kans groot is dat ook tijdens het weekend nog veel regen zal vallen. Op het eiland Shikoku en in de regio van Tokai en het eiland Kyushu, wordt tegen zaterdagmiddag respectievelijk tot 400 en tot 300 millimeter regen verwacht.

Het leger heeft militairen ontplooid in de zwaarst getroffen regio’s, waaronder de prefecturen van Kyoto en Kochi. Op verschillende plaatsen is het treinverkeer onderbroken.

Een jaar geleden kwamen door aanhoudende regen en de overstromingen en modderstromen die die veroorzaakte, nog 41 mensen om het leven in het noorden van Kyushu.

bron: Belga