Rode Duivels kloppen vanavond op deur van geschiedenis

Rode Duivels kloppen op deur van geschiedenis
Belga / B. Fahy

België kijkt om 20 uur Brazilië in de ogen tijdens de kwartfinales van het WK voetbal in Rusland. De Brazilianen zijn de topfavoriet voor de eindzege, dus de kaarten liggen niet gunstig voor de Rode Duivels. Maar zetten ze Neymar en co toch opzij, dan ligt de beste Belgische uitslag op een WK ooit binnen handbereik.

Vanavond om iets voor 20 uur valt ons land stil. Dan zal iedereen zitten voor de buis of staan voor een groot scherm om te zien hoe de Rode Duivels de Goddelijke Kanaries uit Brazilië bekampen. De inzet is een ticket naar de halve finales van het WK, maar ook een evenaring van het resultaat van het toernooi van 1986. Toen haalde onze nationale ploeg voor de eerste keer de halve finale en dat resultaat is sindsdien nooit meer geëvenaard.

Braziliaanse dominantie

Om daar te geraken moet wel eerst een immens obstakel overwonnen worden. Brazilië staat bij zo goed als alle bookmakers met stip aangeduid als dé favoriet om de Wereldbeker mee naar huis te nemen. De mannen van bondscoach Tite kunnen vooraan rekenen op de vliegensvlugge voeten van Coutinho, William, Gabriel Jesus en vooral Neymar. De ster van het Braziliaanse voetbal krijgt dit WK veel kritiek voor zijn vallende ziekte, maar heeft zich wel in zo goed als elke wedstrijd kunnen opwerken tot een bepalende speler.

Ook achterin staan de Brazilianen goed opgesteld. De verdediging is niet altijd het sterkste punt geweest van de Goddelijke Kanaries, maar in Rusland lieten ze nog maar vier schoten op het eigen doel toe. Dat is slechts één per wedstrijd. Het laatste velddoelpunt dat ze tegen kregen, dateert al van september vorig jaar.

Verdedigend vraagstuk

Gelukkig kan België daar heel wat aanvallende power tegenover stellen, met Lukaku die zich steeds meer in zijn sas voelt tijdens de wedstrijden en Hazard die in de voorbereiding zijn beste vorm ooit liet blijken. Achterin lijken we nog steeds met een aantal kwetsbaarheden te kampen, al kan een extra verdedigende middenvelder of een afwachtende houding van onze vleugelspelers daar soelaas brengen. Afwachten welke tactische oplossing onze bondscoach Roberto Martinez vanavond uit zijn hoed zal toveren.