Rock Werchter – Festivalbegin zonder grote incidenten, mobiliteit verbetert

Terwijl de wei zich opmaakt voor Triggerfinger, Queens of the Stone Age en Gorrilaz, maakt het Rode Kruis een allereerste balans op. En die valt goed mee. Zo’n 1.120 mensen zijn er tot hiertoe verzorgd geweest. Vier zijn naar het ziekenhuis gebracht. Burgemeester Dirk Claes stelt dat alles “prima verloopt”. Hij is verheugd dat er “geen file” was en verklaart hoe het komt. “We laten nu de mensen eerst de parking op rijden en pas als ze geparkeerd zijn, moeten ze betalen. Zo zijn er geen files. En op de crew parking waar we de voorbije jaren een lange file hadden, hebben we nu een soort van péage-systeem waar meerdere auto’s tegelijkertijd de parking kunnen oprijden. Ook dat systeem werkt.”
De organisatie schreef het al in een persbericht: “2018 is het jaar van de fiets”. Burgemeester Claes: “We zetten meer dan vroeger in op de fiets. Vroeger waren er twee fietsstallingen, nu zijn er drie en er zijn ook de park-and-rides waar fietsers gratis kunnen parkeren en dan het laatste deel van het traject met de fiets afleggen.”
Ruim 45.000 mensen hebben intussen hun tentje opgeslagen op de officiële campings van het festival. Twee niet-officiële en dus illegale campings zijn op burgemeestersbevel gesloten. Dirk Claes legt uit waar de grens ligt: “een paar vrienden die in je tuin hun tent opzetten kan natuurlijk. Maar als het georganiseerd is met gehuurde toiletten en dergelijke, kan het niet. Dat moet aangevraagd zijn. Officiële campings moeten aan een resem voorschriften voldoen.”

bron: Belga