"Reizigers kunnen bij Ryanair-staking kiezen tussen terugbetaling of andere vlucht"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als reizigers hun vlucht geannuleerd zien door een staking, dan kunnen ze kiezen tussen een terugbetaling of een alternatieve vlucht. Dat brengt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nog eens in herinnering, nu de stewardessen en stewards van budgetvlieger Ryanair in onder meer België een staking aankondigen op 25 en 26 juli. "Een staking is geen vorm van overmacht. Reizigers mogen dus kiezen tussen een terugbetaling of een alternatieve vlucht als blijkt dat hun geboekte vlucht omwille van de staking niet plaatsvindt", aldus Peeters. Hij zegt dat hij ook Ryanair aan de procedure zal herinneren "en mijn diensten zullen dit in de komende weken van zeer nabij opvolgen".

Concreet moet de luchtvaartmaatschappij de reizigers op de hoogte brengen dat hun vlucht geannuleerd is. De reizigers mogen dan zelf kiezen tussen een terugbetaling en een alternatieve vlucht. Wordt de passagier minder dan twee weken voor de geplande vlucht verwittigd, dan heeft hij recht op een extra compensatie. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de vluchtafstand.

Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt het dossier op te volgen. Ze wijst erop dat passagiers ook een bijkomende schadevergoeding kunnen eisen als ze extra schade hebt geleden die ze kunnen bewijzen. "Bijvoorbeeld bij het verlies van een eventueel voorschot bij een hotelreservatie of een aansluitende vlucht", aldus Test-Aankoop.

Vakbonden uit vier Europese landen kondigden donderdag in Brussel aan dat het cabinepersoneel - de stewardessen en de stewards - van Ryanair gaan staken. Dat gebeurt in België, Portugal en Spanje op 25 en 26 juli, en in Italië alleen op 25 juli. In die vier landen zijn volgens de bonden ongeveer 200 Ryanair-vliegtuigen gestationeerd, of bijna de helft van de hele vloot.

Overigens kan ook de staking van de Ierse Ryanair-piloten op 12 juli hinder veroorzaken voor de Belgische consument. Vanuit de Ierse hoofdstad Dublin vliegt Ryanair immers naar zowel Zaventem als Charleroi.

bron: Belga