Italiaanse politie ontdekt fraude met Europees geld voor bedreigde schildpadden

Italiaanse politie ontdekt fraude met Europees geld voor bedreigde schildpadden

Lokale politici in de regio Calabrië hebben geld van de Europese Unie dat bedoeld was voor de bescherming van bedreigde zeeschildpadden, verduisterd. Dat heeft de Italiaanse politie vandaag laten weten. Meer dan 83.000 euro aan Europees geld werd “bijna volledig gestolen” door politici van de kleine Calabrische gemeente Palizzi, zei de Carabinieri. De lokale bestuurders staken het geld in hun zak of ze gebruikten het voor de verkeerde doeleinden, bijvoorbeeld om het lokale filmfestival en andere publieke evenementen te organiseren.

Volgens de gegevens op een website van de Europese Commissie liep het project ter bescherming van de Calabrische schildpadden van 2013 tot 2017 en bedroeg het totale bedrag 2,9 miljoen euro, waarvan 1,7 miljoen euro uit de EU-begroting.

De diefstal van Europees geld door politici in Palizzi maakt deel uit van een groter schandaal waarbij overheidsmiddelen ter waarde van ongeveer 340.000 euro verduisterd werden, zei de politie.

Burgemeester Arturo Walter Scerbo en een gemeenteraadslid zijn onder huisarrest geplaatst. Een ander gemeenteraadslid wordt opgespoord en ook een cafébaas is opgepakt.

Calabrië is de armste Italiaanse regio en tevens de thuisbasis van de maffiaclan ‘Ndrangheta. De regio heeft een lange geschiedenis van fraude met Europees geld.

bron: Belga