Honderden luchtaanvallen op rebellengebieden in zuiden van Syrië

Honderden luchtaanvallen op rebellengebieden in zuiden van Syrië

De zuid-Syrische provincie Daraa is gisteren en vandaag zwaar onder vuur genomen, nadat onderhandelingen om het geweld daar te beëindigen op niets uitdraaiden. Volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium werden sinds gisterenavond zeker 600 luchtaanvallen uitgevoerd door vliegtuigen van het regeringsleger en Rusland. Oppositie-activisten omschrijven de situatie in de provincie als “hels”. “Honderden luchtaanvallen en raketten vallen neer op de meeste wijken van de stad Daraa en alle dorpen op het oostelijke platteland van de provincie”, aldus de plaatselijke activist Abu Omar al-Darawi aan DPA. “Het was de zwaarste en gewelddadigste nacht sinds het begin van het offensief”, tweette activist Omar al-Hariri vanuit Daraa.

Rebellen in het zuiden van Syrië meldden gisteren dat de onderhandelingen die ze met de Russen voerden mislukt waren. Volgens bronnen bij de oppositie hamerden de Russen erop dat de rebellen hun zware wapens zouden inleveren alvorens duizenden vluchtelingen terug naar huis kunnen.

Het Syrische regeringsleger startte op 19 juni een grootschalig grond- en luchtoffensief, met Russische luchtsteun, tegen gebieden in Daraa die nog in handen zijn van de rebellen. Het geweld heeft sindsdien al meer dan 300.000 mensen op de vlucht gejaagd, volgens schattingen van de VN. De VN vroegen Jordanië intussen al om zijn grens met Syrië weer te openen. Jordanië biedt volgens UNHCR-cijfers al meer dan 660.000 Syriërs onderdak. Amman vindt dat haar middelen zijn uitgeput en heeft de grenzen gesloten.

De protesten tegen de Syrische regering begonnen in 2011 in Daraa.

bron: Belga