Europees parlement zet licht op groen voor screening visumvrije reizigers

Europees parlement zet licht op groen voor screening visumvrije reizigers

Inwoners van niet-EU-landen die visumvrij naar de EU kunnen reizen, zullen over een kleine twee jaar op voorhand een online vragenlijst moeten invullen. Het Europees parlement heeft daarvoor het licht op groen gezet. De invoering van dat systeem moet helpen in de strijd tegen terrorisme en illegale migratie, omdat de Europese lidstaten dan op voorhand weten wie naar de EU komt. Het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) is gebaseerd op de Amerikaanse ESTA-procedure. Inwoners uit derde landen die geen visum nodig hebben om naar de Schengenzone te reizen, zullen vooraf een reisautorisatie moeten aanvragen en hun persoonsgegevens moeten doorspelen. Dat kost hen 7 euro.

De gegevens zullen dan door de Europese databanken worden gehaald. Als daarbij geen alarmbellen afgaan, krijgt de persoon in kwestie automatisch een reisautorisatie doorgestuurd. Die blijft in principe drie jaar geldig.Duikt de reiziger wel op in één van de Europese databanken, dan zullen de nationale autoriteiten de aanvraag handmatig moeten verwerken en daarna goedkeuren of afwijzen. Dat moet in principe binnen de 96 uur gebeuren.

Het systeem moet vooral bijdragen aan de strijd tegen illegale immigratie, terrorisme en de verspreiding van besmettelijke ziektes, stellen de Europese autoriteiten. De lidstaten moeten de nieuwe regels nog bekrachtigen.

Elk jaar reizen meer dan 30 miljoen personen visumvrij naar de Schengenzone. Concreet gaat het om reizigers uit 62 landen, waaronder de VS, Australië en Japan. Het nieuwe systeem moet in 2020 officieel in werking treden.

bron: Belga