Duitse politiebond schiet gaten in Merkels plannen

Duitse politiebond schiet gaten in Merkels plannen

Een Duitse politievakbond heeft kritiek geuit op het plan dat bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer enkele dagen terug overeenkwamen. De twee schaarden zich toen achter de opening van gesloten centra aan de Duitse grens met Oostenrijk. Volgens de bond zal dat betekenen dat migranten via andere landen Duitsland zullen binnenkomen. “Het plan is slechts een gedeeltelijke oplossing, omdat niet aan de andere Duitse grenzen gedacht is”, aldus Jörg Radek van vakbond GdP. “Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat de transitcentra in Beieren na twee of drie maanden leeg zullen zijn, en dat er elders een stijging zal zijn.”

Seehofer, die behalve minister van Binnenlandse Zaken ook partijleider is van de Beierse CSU, zette de afgelopen weken zwaar in op een strengere bewaking van de Oostenrijk-Duitse grens. Het aantal aankomsten is echter dramatisch gedaald sinds het hoogtepunt van de crisis in de zomer van 2015. Merkel bezweek voor de druk van haar kartelpartner om migranten vast te houden aan de grens terwijl hun status gecheckt wordt.

Politiebond GdP haalt ook uit naar de “fictie van niet-toegang”, omdat de centra niet gelden als Duits grondgebied. De vakbond wijst op een beslissing van een rechtbank, uit 2015, die bepaalde dat fysiek een voet zetten op Duits grondgebied betekent dat het grondgebied betreden wordt.

Het plan zou volgens Radek ook juridisch niet kloppen omdat een wet bepaalt dat mensen niet langer dan 24 uur vastgehouden mogen worden, behalve als er bewijzen zijn dat ze een misdaad begaan hebben.

Merkel zit vandaag samen met de top van de drie partijen van haar regering. De SPD maakte de afgelopen dagen voorbehoud bij het plan van Merkel en Seehofer, maar volgens regeringsbronnen wordt er toch een compromis gesloten. De bondskanselier zal vandaag ook de Hongaarse premier Viktor Orban spreken. Seehofer heeft dan weer een ontmoeting met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.

bron: Belga