Asiel en migratie – SPD-top over asielcompromis: “Goede oplossing gevonden”

De SPD-top reageert tevreden over het asielcompromis dat ze bereikte met de CDU en CSU. “Er komt geen nationale soloslim”, zei partijvoorzitster Andrea Nahles donderdagavond na topoverleg van de ‘grote coalitie’ in Berlijn.
Aan de Duits-Oostenrijkse grens zullen er geen eenzijdige terugwijzingen komen van asielzoekers die al in een ander EU-land een asielaanvraag hebben ingediend. Ze zullen binnen 48 uur teruggebracht worden naar het land waar ze die aanvraag hebben ingediend. In de regel gebeurt dat via de luchthaven van München. Nahles benadrukte wel dat het plan slechts uitvoerbaar is als er bilaterale akkoorden komen met de betrokken staten, en die die mensen vervolgens ook terugnemen.
Er komt geen kamp of iets dergelijks. Eerder raakte al bekend dat de mensen hun terugwijzing zullen moeten afwachten in de gebouwen van de federale politie. “Alles in acht genomen, hebben we een goede oplossing gevonden.” Daartoe behoren ook snellere procedures in heel Duitsland voor mensen die geen aanspraak maken op asiel.
Het akkoord gaat niet alleen over illegale migratie, er zijn ook maatregelen overeengekomen voor gewenste migratie. Tegen de herfst moet er een ontwerp van een immigratiewet op tafel liggen. Doel is om gericht werknemers te laten immigreren die vacatures kunnen invullen in sectoren met een personeelsgebrek.
“De wet wordt niet veranderd”, zei vicekanselier Olaf Scholz over het compromis over de snellere terugwijzingen aan de Oostenrijkse grens. Verwacht wordt dat er niet meer dan tien gevallen gelijktijdig zullen teruggewezen worden, en daarvoor zijn geen speciale nieuwe inrichtingen nodig. Nog volgens Scholz is het mooi dat het “zomertheater”, zoals hij het conflict tussen de CDU en CSU over migratie omschreef, nu eindelijk voorbij is.

bron: Belga