Winnend Eurosong-lied is mogelijk plagiaat

Heeft Netta plagiaat gepleegd?
Instagram / nettabarzi

Het winnend lied van het voorbije Eurovisiesongfestival, ‘Toy’ van de Israëlische zangeres Netta, ligt onder vuur wegens plagiaat. Universal Music Group beschuldigt de componisten van het nummer ervan leentjebuur te hebben gespeeld bij ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes. Dat hebben Israëlische media bericht.

De twee componisten kregen twee weken geleden een brief van de platenmaatschappij in de bus. Eén van hen vliegt woensdag nog naar Los Angeles om een compromis te proberen vinden. Het zou gaan om gelijkenissen in het ritme tussen ‘Toy’ en ‘Seven Nation Army’, niet in de melodie of bij de tekst.

Diskwalificatie dreigt

In principe mag Israël volgend jaar als winnaar het Eurovisiesongfestival organiseren, maar mocht blijken dat minstens delen van ‘Toy’ geplagieerd zijn, zou die organisatie op de helling kunnen komen te staan, aldus Israëlische media. Het winnende lied moet een origineel nummer zijn. Anders kan volgens de krant Haaretz Netta Barzilai achteraf nog gediskwalificeerd worden. De krant had in maart, twee maanden voor de overwinning van Israël, al geschreven dat ‘Toy’, een feministische song met een knipoog naar de #MeToo-beweging, op ‘Seven Nation Army’ gelijkt. De Europese Radio-Unie (EBU) heeft als organisator van het Eurovisiesongfestival nog niet gereageerd.

Bron: Belga