Reddingsschip Open Arms met 60 migranten aan boord aangekomen in Barcelona

Reddingsschip Open Arms met 60 migranten aan boord aangekomen in Barcelona

Het door Italië geweigerde reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms is met 60 vluchtelingen aan boord in de haven van Barcelona gearriveerd. “Wat een aangenaam gevoel om terug thuis te zijn”, schreef Oscar Camps, de oprichter van de ngo, vandaag op Twitter. De migranten uit veertien landen, onder hen vijf vrouwen en vijf minderjarigen, zullen in de Catalaanse grootstad eerst medisch onderzocht en vervolgens geregistreerd worden. Het schip had de vluchtelingen zaterdag in de Middellandse Zee op een dertigtal kilometer voor de Libische kust opgepikt. Italië en Malta hadden al onmiddellijk duidelijk gemaakt dat het schip niet welkom was. De Spaanse regering verklaarde zich daarop bereid de vluchtelingen op te nemen.

Camps beklaagde zich op Twitter dat zijn organisatie in het weekeinde meer vluchtelingen had kunnen redden, die inmiddels verdronken zijn. Maar omwille van de Italiaanse blokkade en de lange vaartocht naar Spanje werd dat verhinderd. “We betreuren dat gisteren weeral 63 mensen zijn gestorven. We hebben slechts 60 mensen aan boord, maar hadden er echter meer dan 270 kunnen redden”, postte hij.

De nieuwe Italiaanse regering heeft de laatste tijd verschillende reddingsschepen de toegang tot haar havens geweigerd. Voor Open Arms waren de Aquarius van Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee en de Lifeline van de Duitse organisatie Mission Lifeline door die beslissing getroffen. Beide schepen waren dagenlang op zee geblokkeerd. De Aquarius mocht na een zwerftocht midden juni naar Spanje, de Lifeline na een lange wachttijd naar Malta.

bron: Belga