NMBS belooft verdrievoudiging aantal Blue-bikeplaatsen

NMBS belooft verdrievoudiging aantal Blue-bikeplaatsen

Spoorwegmaatschappij NMBS stapt binnenkort uit het deelfietsensysteem Blue-bike, maar niet zonder een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de overnemer, de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Daarin engageert de NMBS zich om het aantal Blue-bikeplaatsen in stations en fietsparkingen “de komende jaren” te vermeerderen van de huidige 1.300 naar 3.700. Dat zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigde vandaag aan dat De Lijn het belang van 52 procent van de NMBS in de Blue-bikefietsen zal overnemen. De Lijn heeft momenteel een belang van 32 procent. Over de overname is er een akkoord op directieniveau. De raden van bestuur van De Lijn en NMBS zullen zich de komende weken over het dossier buigen.

“We zijn geen beheerder van fietsen. Onze basismissie is het laten rijden van treinen”, legt NMBS-woordvoerder Crols de beslissing om het belang in Blue-bike te verkopen uit. “Maar dat betekent niet dat we tégen deelfietsen en bijvoorbeeld deelauto’s zijn”, benadrukt hij. De NMBS verkiest wel te werken met partnerschappen in plaats van zelf aandeelhouder te zijn. Vandaar de samenwerkingsovereenkomst met De Lijn voor Blue-bike.

Dat de NMBS belang hecht aan de trajecten van en naar het station, blijkt volgens Crols ook uit de de uitbreiding van de fietsenstallingen. “Hun aantal is gestegen tot bijna 100.000 en tegen 2022 komen er daar nog minstens 10.000 bij”, zegt de woordvoerder. “Daarbij zullen we dus ook plaatsen voorzien voor Blue-bike en andere deelfietsen.”

De NMBS heeft naar eigen zeggen sinds 2014 bijna 2 miljoen euro in Blue-bike geïnvesteerd.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn bevestigt dat er gesprekken lopen, maar wijst erop dat er nog twee raden van bestuur het licht op groen moeten zetten.

bron: Belga