Europees onderzoek naar mogelijke staatssteun voor Ryanair in Montpellier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie gaat onderzoeken of luchtvaartmaatschappij Ryanair van illegale staatssteun heeft genoten voor haar activiteiten op de luchthaven van Montpellier. De Commissie neemt met name de marketingakkoorden in het vizier die de lagekostenmaatschappij heeft gesloten met een Franse overheidsorganisatie voor toerisme en economie. De Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de akkoorden tussen Ryanair en de Association de Promotion des Flux Touristiques et Economiques (APFTE). Die organisatie, die bijna exclusief wordt gefinancierd met geld van regionale en lokale overheden, betaalt sinds 2010 aanzienlijke bedragen aan de Ierse maatschappij om promotie te maken voor Montpellier en de omliggende regio op haar website.

De Commissie ontving daarover een klacht. De klager claimt dat het om illegale staatssteun voor Ryanair gaat. Op basis van het voorlopige onderzoek spreekt de Commissie alvast de bezorgdheid uit dat Ryanair dankzij de akkoorden een oneerlijk voordeel zou hebben verkregen op concurrenten. Het diepgaand onderzoek moet uitsluitsel brengen.

"Concurrentie in de luchtvaart is van fundamenteel belang voor consumenten, groei en jobs. We gaan onderzoeken of regionale en lokale autoriteiten in Frankrijk Ryanair een onrechtmatig economisch voordeel hebben gegeven ten aanzien van de concurrenten, waardoor andere Europese luchtvaartmaatschappijen mogelijk schade leden", zei eurocommissaris Margrethe Vestager.

Regionale luchthavens in overheidshanden mogen volgens de Europese wetgeving aantrekkelijke voorwaarden aanbieden om lagekostenmaatschappijen te lokken, maar die voorwaarden mogen niet verder gaan dan wat een private uitbater zou willen aanbieden. De voorbije jaren stelde de Commissie verschillende overtredingen vast, onder meer met betrekking tot de Franse luchthavens van Nîmes, Pau en Angoulême en de luchthavens op het Italiaanse Sardinië.

De luchthaven van het Zuid-Franse Montpellier ontving vorig jaar bijna twee miljoen reizigers. Ryanair verzorgt er verbindingen met Frankfurt-Hahn, Leeds en Charleroi.

Bron: Belga

 yle="text-align: right;">