De Lijn neemt aandeel van NMBS in Blue-bikes over

De Lijn neemt aandeel van NMBS in Blue-bikes over

De Lijn zal het aandeel van de NMBS in de Blue-bikes aan de treinstations overnemen. Daarover is er een akkoord op directieniveau. Het akkoord moet enkel nog groen licht krijgen van de raden van bestuur van De Lijn en de NMBS. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Martine Fournier. De NMBS heeft al meermaals laten verstaan dat het eigenlijk af wil van haar eigen deelfietsensysteem Blue-bike. Via dat systeem kunnen aan meer dan 50 stations fietsen gehuurd worden. Het systeem telt 20.000 klanten en is goed voor meer dan 200.000 ritten per jaar.

Maar hoofdaandeelhouder NMBS (52 procent) vindt dat fietsenverhuur niet tot de kerntaken behoort en wil al langer af van het deelfietsensysteem. Aan Vlaamse kant liet minister van Mobiliteit Weyts eerder al verstaan dat hij De Lijn, dat momenteel een belang heeft van 32 procent, graag een grotere rol ziet spelen in het Blue-bike-verhaal.

In het Vlaams Parlement bevestigde de N-VA-minister nu dat er op directieniveau een akkoord is over de overname van het belang van de NMBS door De Lijn. Dat akkoord moet nog wel groen licht krijgen van de raden van bestuur van beide vervoersmaatschappijen. Volgens Weyts voorziet het akkoord in een behoud van het huidige aanbod en is er een basis om het aanbod in heel Vlaanderen te verhogen.

Vanochtend trok een reeks Vlaamse steden en gemeenten in De Tijd nog aan de alarmbel. In een boze brief aan de NMBS hekelen ze de gebrekkige investeringen van de NMBS in het deelfietsensysteem. Minister Weyts is ervan overtuigd dat de overname door De Lijn voor die Vlaamse steden en gemeenten een goede zaak zal zijn.

bron: Belga