Wellicht was jij je handen op de verkeerde manier

Foto Pexels

Je handen wassen na een toiletbezoek of voor het tandenpoetsen is een handeling die je wellicht meerdere keren per dag uitvoert. Maar doe je dat wel goed? Die kans is bijzonder klein. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 97 procent van de mensen hun handen fout wast.

In totaal legde het Ministerie van Landbouw 383 Amerikanen op het rooster over de manier waarop ze hun handen wassen. Wat bleek? Zo’n 370 respondenten doet dit niet goed. De meest voorkomende fout heeft te maken met de duur van de wasbeurt: die is bij veel mensen te kort. Zo moet je je handen minstens 20 seconden onder de kraan houden om ze goed te reinigen.

Vuile handdoekDe tweede meest voorkomende fout heeft te maken met afdrogen van de handen. Daarvoor gebruik je best een schone handdoek. Het lijkt logisch, maar ook op dit punt gaan veel mensen dik de mist in. Het gevolg is dat bacteriën alsnog welig kunnen tieren op je handen en je dus net zo goed je handen niet had hoeven wassen.

Stappenplan

Hoe pak je het dan wel aan? Daarvoor hebben de onderzoekers een handig stappenplan uitgestippeld:

  1. Maak je handen nat.
  2. Was je handen gedurende 20 seconden. Heb je geen idee hoe lang dit is? Dan kan je in stilte ‘Happy Birthday’ zingen.
  3. Zodra je klaar bent met het wassen van je handpalmen, geef je de rug van je handen, je vingers én je nagels een schrobbeurt.
  4. Droog je handen af met een schone handdoek of een papiertje. Is dit niet voorradig? Dan laat je je handen het best gewoon in de lucht drogen. Vermijd alleszins een handdroger.
Bron: NSMBL