‘Special operations regiment’ van Belgisch leger in de steigers

'Special operations regiment' van Belgisch leger in de steigers

In Heverlee is vandaag een ceremonie gehouden naar aanleiding van de oprichting van het nieuwe ‘Special Operations Regiment’ van het Belgische leger. Het nieuwe regiment omvat twee bataljons paracommando’s en de Special Forces Group (SFG) en zal zich toespitsen op het uitvoeren van speciale operaties, onder andere in het kader van terrorismebestrijding en het bijstaan van bevriende democratieën in hun strijd tegen vijandige groeperingen. Het Special Operations Regiment is de erfgenaam van de zogenaamde Lichte Brigade. De generale staf wordt gevestigd in het militaire kwartier van Heverlee, waar vandaag een oprichtingsceremonie plaatsvond in aanwezigheid van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

“Dit is geen geboorte, maar een transformatie”, zo onderstreepte kolonel Vincent Descheemaeker, die voorheen aan het hoofd stond van de Lichte Brigade in Marche-en-Famenne en nu commandant wordt van het nieuwe regiment.

Het nieuwe regiment zal zo’n 1.500 manschappen sterk zijn. Het wordt samengesteld uit het 2de commandobataljon van Flawinne, het 3de Parachutistenbataljon uit Tielen en de SFG uit Heverlee. Ook de gespecialiseerde trainingscentra in Marche-les-Dames en Schaffen en 6 Groep Communicatie-en Informatiesystemen (CIS) uit Peutie maken deel uit van het nieuwe regiment, dat met de “Fox” ook een nieuw Rapid Reaction Vehicle (RRV) in gebruik zal nemen.

“We vertalen in daden wat was ingeschreven in de strategische visie die de regering in juni 2016 heeft goedgekeurd en die de contouren van de Belgische strijdkrachten voor 2030 vastlegt”, duidde Vandeput tijdens een persconferentie.

bron: Belga