Maleisische ex-premier Najib Razak gearresteerd in corruptiezaak

Maleisische ex-premier Najib Razak gearresteerd in corruptiezaak

De gewezen Maleisische premier Najib Razak is vandaag opgepakt, zo heeft een speciale anticorruptie-eenheid meegedeeld. Najib, die van 2009 tot 2018 premier was, wordt beschuldigd van de verduistering van ongeveer 4,5 miljard dollar van de Maleisische staatsbank 1MDB, waarvan bijna 700 miljoen dollar naar zijn persoonlijke bankrekening zou zijn gegaan. In de mededeling van de 1MDB-taskforce staat dat Najib in zijn privéresidentie in de Maleisische hoofdstad opgepakt werd, en dat een rechter hem morgen formeel zal aanklagen.

Najib verloor op 9 mei verrassend de verkiezingen van zijn vroegere mentor Mahathir Mohamad (92), die de ex-premier voortdurend aanviel in het corruptieschandaal rond de ontwikkelingsbank 1MDB. De Maleisische politie nam in de weken na de verkiezing voor bijna 300 miljoen dollar aan cash, juwelen, horloges, handtassen en andere luxegoederen in beslag in de privéwoningen van Najib.

De jongste weken voerde de taskforce zijn onderzoek op. Najibs echtgenote Rosmah Mansor (66) werd vorige maand ondervraagd over haar betrokkenheid bij het schandaal. De ondervraging zou over 42 miljoen ringgit (10,6 miljoen dollar) gaan die van SRC International, een vroegere dochter van 1MDB, op de bankrekening van Najib werd overgeschreven. Vandaag werd Najibs stiefzoon Riza Aziz ondervraagd, medeoprichter van de filmmaatschappij die in 2013 “The Wolf of Wall Street” van Martin Scorsese produceerde.

Onder meer in de Verenigde Staten, Zwitserland, Indonesië, Singapore en Hongkong startten onderzoeken naar 1MDB. De Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions noemde het 1MDB-schandaal een voorbeeld van “kleptocratie op haar ergst”.

bron: Belga