Juncker haalt uit naar Europarlementsleden na solidariteitsactie voor stakende tolken

Juncker haalt uit naar Europarlementsleden na solidariteitsactie voor stakende tolken
Juncker haalt uit naar Europarlementsleden na solidariteitsactie voor stakende tolken

Verschillende Europarlementsleden hebben vanochtend herstelwerken aan een microfoon in het halfrond in Straatsburg geblokkeerd, uit solidariteit met de stakende EU-tolken. Zeer tegen de zin van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die de actie “niet normaal” noemde. De Bulgaarse premier Boyko Borisov mocht vanochtend in het Europees parlement het Bulgaars voorzitterschap van de Europese Raad afsluiten. Zijn microfoon werkte echter niet, waarop enkele van de weinige aanwezige parlementsleden de technici die het probleem kwamen oplossen, de toegang tot het halfrond ontzegden.

De microfoon kon uiteindelijk wel hersteld worden, maar de Bulgaarse premier moest wat geduld uitoefenen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageerde erg kwaad. “Dit is niet normaal. Punt. Dit was nooit gebeurd als mijnheer Macron of mevrouw Merkel hier waren”, sneerde hij. Ook de voorzitter van het Europees parlement Antonio Tajani reageerde kwaad. “Deze parlementsleden gedragen zich als vakbondsmilitanten”, klonk het.

De tolken van het Europees parlement leggen het werk deze week een paar uur per dag neer uit onvrede met de geplande hervorming van hun werkschema. Daardoor zouden ze binnenkort maximum 8 uur in het vertaalhokje moeten doorbrengen in plaats van 7 uur, volgens hen zonder overleg.

Het is niet de eerste keer dat Juncker uithaalt naar het Europees parlement. Vorig jaar noemde hij de instelling nog “belachelijk” nadat slechts een dertigtal Europarlementsleden was opgedaagd voor een debat met de Maltese president Joseph Muscat. Tajani reageerde toen erg gepikeerd. “Het is niet de job van de Commissie om het parlement te controleren, maar wel omgekeerd”, zei hij.

Bron: Belga