Ierse piloten Ryanair gaan op 12 juli staken

Ierse piloten Ryanair gaan op 12 juli staken
Ierse piloten Ryanair gaan op 12 juli staken

De Ierse piloten van luchtvaartmaatschappij Ryanair gaan op 12 juli staken. De piloten zijn het onder meer niet eens met de manier waarop hun werkgever piloten over de andere Europese bases verdeelt, en stemden vandaag in Dublin met overgrote meerderheid (94 tegen 1) in met acties. Dat melden diverse media online en wordt door de Ierse pilotenvakbond IALPA op Twitter bevestigd. De staking zal mogelijk door heel wat vakantiegangers gevoeld worden. Ryanair vliegt vanuit Dublin ook naar Zaventem en Charleroi. De werkonderbreking midden in het drukke zomerseizoen geldt voor een duur van 24 uur. Mogelijk volgen er ook nog andere stakingsdagen, maar dat zal pas later duidelijk worden. De vakbond blijft naar eigen zeggen bereid om met de luchtvaartmaatschappij in gesprek te gaan.

De actie valt voor Ryanair op een erg lastig tijdstip: 12 juli is in Noord-Ierland de eerste dag van de zomervakantie.

De prijsvechter liet inmiddels via Twitter weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Ierse piloten. De luchtvaartmaatschappij noemt de actie “onnodig” en zegt dat ze volgende dinsdag al haar klanten die op 12 juli in Ierland het vliegtuig moeten nemen via e-mail en sms zal laten weten of de staking doorgaat. Ryanair maakt zich ook sterk dat 93 procent van de klanten geen hinder zal ondervinden van de actie aangezien “Ierland goed is voor minder dan 7 procent van de Ryanair-vluchten”.

Ierland is overigens niet het enige land waar personeel van Ryanair zich roert. Nu donderdag komen in Brussel vakbonden uit verschillende Europese landen samen om te overleggen over een actieplan. Ze hadden de Ierse budgetvlieger tot eind juni de tijd gegeven om in te gaan op hun eis om de lokale arbeidswetgeving te erkennen. De christelijke bediendevakbond CNE zei vorige week nog stakingen deze zomer niet uit te sluiten.

Ryanair erkende vorig jaar voor het eerst in zijn 32-jarig bestaan enkele vakbonden voor piloten en voor cabinepersoneel – nog niet in België – en wist daarmee in december een geplande staking van Ierse piloten af te wenden. De lagekostenmaatschappij is met ongeveer 430 toestellen, 130 miljoen passagiers per jaar en meer dan 4.000 piloten de grootste aanbieder van inter-Europese vluchten.

Bron: Belga