ESA viert vijftig jaar aanwezigheid in Ardense Redu

Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft dinsdag gevierd dat het 50 jaar geleden, in 1968, zich vestigde aan de rand van het Ardense dorpje Redu, deelgemeente van Libin, in de provincie Luxemburg. De Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet, die van november 2016 tot juni 2017 in het Internationaal Ruimtestation (ISS) verbleef, luisterde het feest op. Ook minister van Mobiliteit François Bellot en de Waalse minister-president Willy Borsus waren aanwezig. De vestiging van de ESA, gelegen in een kom tussen velden en bossen, en goed herkenbaar vanwege zijn antennes, is gespecialiseerd in het opvolgen van satellieten. Het ruimtevaartcentrum evolueerde in de loop der jaren, ook dankzij de aanwezigheid van privépartners, en kreeg een belangrijke rol inzake cybersecurity.
ESA ontwikkelde er bovendien educatieve programma’s. Zo is de officiële naam momenteel ‘European Space Security and Education Center’, kortweg ESEC.
Ruimtevaart kreeg in de loop der jaren een belangrijkere plaats in de regio. In Libin, aan de rand van de E411 in Transinne, staat sinds de jaren 90 het Euro Space Center, waar het grote publiek zich in ruimtevaart kan verdiepen.
Aan de rand van de autosnelweg evolueerde daarnaast de industriezone Galaxia. In december werd er nog het logistiek centrum van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo ingehuldigd.
“België heeft steeds een rol van voorloper gespeeld in ruimtevaart, en de locatie in Redu is een fantastisch voorbeeld”, zei minister Bellot. Waals minister-president Borsus zei dat “het ESA-centrum in Redu verre van oud is op zijn vijftig jaar”.
Astronaut Thomas Pesquet sprak op een conferentie voor zeshonderd personen in het Euro Space Center, onder wie veel kinderen. Er stonden tv-schermen in aanpalende zalen voor al wie geen ticket kon bemachtigen. In totaal waren een duizendtal personen aanwezig. Pesquet benadrukte onder meer de complementariteit van de ruimtevaartprogramma’s, of die nu “zichtbaar” zijn zoals die van de astronauten, als die op aarde.

bron: Belga