Australische aartsbisschop krijgt één jaar huisarrest voor toedekken kindermisbruik

Australische aartsbisschop krijgt één jaar huisarrest voor toedekken kindermisbruik
Australische aartsbisschop krijgt één jaar huisarrest voor toedekken kindermisbruik

In Australië is de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, vandaag veroordeeld tot 12 maanden huisarrest voor het toedekken van kindermisbruik. Hij is de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik. De zaak dateert van de jaren 70, toen de nu 67-jarige Wilson hulppriester was in de parochie East Maitland, ten westen van Newcastle. Hij hielp toen bij het toedekken van het misbruik van minstens vier jongens door medepriester Jim Fletcher, die zich gedurende zijn hele carrière aan jongens zou hebben vergrepen en in 1990 uiteindelijk werd gevat nadat hij een misdienaar had misbruikt. Fletcher overleed in 2006 in de gevangenis.

Zelf hield Wilson, bij wie Alzheimer in een vroege fase is vastgesteld, altijd zijn onschuld staande. Eind mei werd hij echter door de rechtbank in Newcastle schuldig bevonden. De aartsbisschop riskeerde tot twee jaar cel, maar vandaag legde de rechtbank hem één jaar huisarrest op. Na zes maanden komt hij in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating.

Daags nadat hij schuldig werd bevonden, had Wilson al aangekondigd dat hij tijdelijk een stap opzij zou zetten zolang de procedure tegen hem loopt. “Als op eender welk moment zou blijken dat het voor mij nodig of aangewezen is om meer formele stappen te ondernemen, waaronder mijn ontslag nemen als aartsbisschop, dan zal ik dat doen”, stelde hij toen in een mededeling.

Wilson is nu de hoogte katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik. In Australië loopt echter ook nog het proces tegen de Australische kardinaal George Pell (77), die zich als jonge priester en later ook als aartsbisschop aan jongens zou hebben vergrepen. De 76-jarige clericus werd in 2014 benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie, waardoor hij ook wel eens de nummer drie van het Vaticaan wordt genoemd.

bron: Belga