Een gemiddeld gezin spendeert maandelijks 492 euro per kind

Foto Pexels

‘Een kind kost een huis’ is een populaire uitspraak in de volksmond. Toch schuilt er een grond van waarheid in: per kind geeft een gezin maandelijks gemiddeld 492,15 euro uit. Dat blijkt uit berekeningen van De Gezinsbond, waarover Dag Allemaal bericht.

Die 492 euro is exclusief de kosten voor kinderopvang en onderwijs. Het werkelijke bedrag kan dus nog een pak hoger liggen, afhankelijk van hoe vaak je kind bijvoorbeeld naar de crèche gebracht wordt. Let wel: het gaat hier om een puur theoretisch berekening. De werkelijke kosten voor een kind variëren sterk naargelang de leeftijd.

Bedrag varieert

Zo betaal je voor een kind tot vijf jaar gemiddeld ‘slechts’ 334 euro per maand, terwijl de kosten voor een thuiswonende student al snel oplopen tot 634 euro. De bedragen hiervoor zijn gebaseerd op cijfers van de Gezinsbond, die alles berekende voor gezinnen met een minimuminkomen. Wie meer dan dat verdient, zal al snel meer geld uitgeven aan kinderen. En hoe groter het gezin, hoe lager de kosten per kind.

Kinderopvang

Het staat alleszins als een paal boven water dat een kind zwaar op het gezinsbudget weegt. Zo gaan de kosten voor voeding, kleding, woning, transport en gezondheid omhoog voor koppels met kinderen. Ook de bedragen voor kinderopvang en school kunnen al snel hoog oplopen. Zo betaal je al snel 500 euro per maand voor kinderopvang. Kinderen die naar de basisschool gaan, kosten gemiddeld 32 euro per maand, vanaf het middelbaar stijgt dat bedrag tot 116 euro per maand. Bezint eer ge begint is dus de boodschap.