Dit is de oorzaak van je slechte adem

Dit is de oorzaak van je slechte adem
Foto Pexels

Hoe een adem ruikt, verschilt van persoon tot persoon. Soms is het net een veld vol lavendel, andere keren ruikt het naar vuilnisbelt. De manier waarop de geur van je mond tot stand komt, is dan ook heel ingewikkeld.

Het parfum van je mond wordt bepaald door bacteriën. Dat is de beknopte uitleg, maar achter de ontwikkeling van die kleine beestjes schuilen verschillende factoren. Zo kan je dieet en levensstijl heel bepalend zijn. En ook als je denkt gezond bezig te zijn, kan je de slecht geurende bacteriën een duwtje in de rug geven.

Selectief eten

De vaststelling dat eten de geur van je mond beïnvloedt, is niet wereldschokkend. Eet maar eens een rauwe ajuin en kijk of mensen nog met je willen praten. Maar wat je misschien niet wist is dat ook fruit voor een stinkende adem kan zorgen. Fruitsappen bevatten namelijk veel zuur, die bacteriën stimuleren om meer slecht ruikende stoffen te produceren. Ook suiker is een boosdoener. Sucrose, glucose en frustose zijn een geliefde voedingsbodem van de stinkende kleine organismen, meldt Nsmbl.

Roken en shaken

Ook sigaretten laat je beter links liggen. Roken zorgt ervoor dat je mond uitdroogt, waardoor bacteriën in aantal toenemen. Het resultaat staat bij partners van rokers bekend staat als de ‘afvaladem’. Hetzelfde resultaat hebben mensen die regelmatig proteïneshakes drinken. De beestjes op je tong zijn dol op proteïne en ruimen het met plezier op. Hoe meer shakes je drinkt, hoe meer bacteriën en hoe meer kans op een stinkende adem.

Poets je tanden zoals het moet

Zelfs je tanden poetsen zorgt niet altijd voor een lentefris resultaat. Sommige tandpasta’s bevatten sodium lauryl sulfaat. Die stof beschermt of reinigt je tanden niet, maar zorgt enkel voor het schuim dat er tijdens het poetsen ontstaat. En voor een slechte adem, zo blijkt.