Verkiezingen Mexico – Exitpolls voorspellen ruime overwinning voor Lopez Obrador

Verkiezingen Mexico - Exitpolls voorspellen ruime overwinning voor Lopez Obrador
Verkiezingen Mexico - Exitpolls voorspellen ruime overwinning voor Lopez Obrador

In Mexico lijkt de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador op weg naar een ruime zege bij de presidentsverkiezingen. Een exitpoll van de krant El Financiero geeft hem meer dan 20 procentpunten voorsprong op zijn uitdagers. Volgens de exitpoll zou Lopez Obrador, de ex-burgemeester van Mexico-Stad van de partij Morena, 49 procent van de stemmen halen. Zijn dichtste rivalen, Ricardo Anaya (van de conservatieve partij PAN) en José Antonio Meade (van de regeringspartij PRI) kunnen rekenen op respectievelijk 27 en 18 procent.
Een ruime overwinning voor Lopez Obrador, die eerder al in 2006 en 2012 tevergeefs een gooi deed naar het presidentschap, zou geen verrassing zijn. In alle peilingen in de aanloop naar de stembusgang had hij een straatlengte voor op zijn rivalen.
Behalve een nieuwe president, kozen de Mexicanen zondag ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters. Ongeveer 89 miljoen inwoners waren kiesgerechtigd. Volgens de voorzitter van de kiescommissie (INE), Lorenzo Cordova, was de opkomst “massaal”. Voor officiële resultaten is het wachten tot maandagochtend.

Bron: Belga