UCI laat Chris Froome vrijuit gaan in salbutamolaffaire

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Internationale Wielerunie UCI legt Chris Froome geen sanctie op in zijn salbutamolzaak. De procedure tegen de renner wordt gesloten, zo bevestigt de UCI vandaag op zijn website. De 33-jarige Froome krijgt dus geen straf en kan binnenkort een gooi doen naar een vijfde overwinning in de Ronde van Frankrijk. De renner van Sky testte vorig jaar op 7 september in de Vuelta, die hij won, positief op salbutamol, een middel tegen astma. In zijn urine werd twee keer de toegelaten hoeveelheid aangetroffen. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg Froome niet op non-actief te zetten.

Froome verzamelde een team experts en wetenschappers rond zich om zijn onschuld aan te tonen. Die strategie wierp zijn vruchten af want volgens de UCI "is er op basis van alle info die de renner heeft verstrekt geen reden om Froome te straffen". De wielerunie zegt te beseffen dat de uitspraak veel stof tot discussie oplevert maar wijst er verder op dat de beslissing werd genomen "op basis van meningen van experten, het advies van WADA (het Wereldantidopingagentschap) en een volledige studie van alle elementen in de zaak".

"De UCI hoopt dat de wielerwereld de focus nu weer kan richten op de komende wedstrijden op de wielerkalender", besluit het bericht. Zaterdag (7 juli) start de 105e Tour in de Vendée. Froome doet een gooi naar een vijfde eindzege en kan daarmee op gelijke hoogte komen van recordhouders Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Als de Brit het geel mee naar huis neemt, is het tevens de vierde grote ronde op rij die hij wint na de Tour 2017, de Vuelta 2017 en de Giro 2018.

Bron: Belga