Nederlandse premier Rutte op bezoek bij Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse premier Mark Rutte brengt maandag zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington. Gespreksonderwerpen zijn onder meer de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten en de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid. Rutte kondigde al aan dat hij de Amerikaanse handelsbelemmeringen gaat aankaarten. Hij wil Trump duidelijk maken dat vrijhandel leidt tot welvaartsgroei, ook voor de Verenigde Staten. Rutte is de eerste leider uit de Europese Unie die bij Trump langsgaat sinds de invoerheffingen op staal en aluminium.

De president op zijn beurt zal er bij Nederland vooral op hameren meer uit te geven voor defensie. Den Haag voldoet niet aan de norm van het NAVO-bondgenootschap om 2 procent van de totale waarde van de economie aan verdediging te besteden. Rutte gaf al aan dat hij Trump daarin gelijk zal geven.

Voor de ontvangst maandagmiddag plaatselijke tijd legt Rutte een krans op de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery. De premier wordt tijdens zijn blitzbezoek aan Washington vergezeld door de minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

Bron: Belga