Nederlandse premier ontvangen door Trump: “relatie met Nederland beter dan ooit”

Nederlandse premier ontvangen door Trump:
Nederlandse premier ontvangen door Trump: "relatie met Nederland beter dan ooit"

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland is “beter dan ooit”. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump maandag gezegd tijdens een ontmoeting met de Nederlandse premier Mark Rutte in Washington. Het is het eerste bezoek van Rutte aan Trump.
Trump begon vrijwel onmiddellijk over de internationale handel, een van de heikelste onderwerpen op de agenda van de regeringsleiders. Volgens de Amerikaanse president zijn “we dicht bij het sluiten van een paar goede handelsdeals, althans: eerlijke handelsdeals. Eerlijke handelsdeals voor onze belastingbetalers, onze werknemers en onze boeren.” Trump klaagt al langer dat vrijhandel soms slecht uitpakt voor veel Amerikanen.
De president verwees naar de onenigheid tussen de VS en de Europese Unie over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat er binnenkort overleg met de EU volgt en “er iets positiefs uitkomt”.
Rutte wees juist op het aantal banen dat de handel tussen de VS en Nederland oplevert. Zijn doel is “om dat te verhogen”. Hij stelde dat “er zoveel mogelijkheden zijn voor de VS en Nederland om meer te doen” om elkaars economie en veiligheid te versterken.
De Nederlandse premier kwam maandagavond iets na 20.00 Belgische tijd aan bij de ambtswoning van de Amerikaanse president. Het onderhoud tussen de twee zou een klein uur moeten duren.
Eerder op dag ondertekenden de Amerikaanse en Nederlandse ambassadeurs nog een verdrag waarin ze de militaire samenwerking versterken. Naast het uitwisselen van personeel gaan ze ook informatie delen. En ook op het gebied van raketverdediging gaan beide landen de samenwerking intensiveren.

Bron: Belga