Meer dan zes op de tien personeelsleden aan de slag in Vlaamse gevangenissen

Meer dan zes op de tien personeelsleden aan de slag in Vlaamse gevangenissen

In de gevangenissen in Vlaanderen zijn vandaag iets meer dan zes op de tien werknemers aan de slag gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. De actiebereidheid in Wallonië ligt bijna even hoog, hoewel er volgens de stakingskalender van de vakbonden vandaag enkel in het zuiden van het land wordt gestaakt. Volgens de cijfers van het gevangeniswezen is vandaag in Vlaanderen 62,4 procent van de ochtendploeg aan de slag gaan. Bij de dagploeg werd een gelijkaardig bezetting opgetekend: 62,7 procent. Enkel in de gevangenis in Hasselt is zowel ’s morgen als ’s middags minder dan de helft van het voorziene personeel aan de slag gegaan. In Ruiselede was telkens iedereen aanwezig.

Er werden in Vlaanderen negentien politieagenten en twee leden van de civiele bescherming opgetrommeld om de dienstverlening in de gevangenissen te verzekeren.
De acties van de vakbonden verlopen volgens het systeem van de “alternerende stakingen”, wat inhoudt dat het werk beurtelings in Vlaanderen, Wallonië en Brussel wordt neergelegd. Volgens die kalender zou er vandaag enkel in de Franstalige gevangenissen gestaakt worden. Nochtans lag de bezettingsgraad in de Waalse gevangenissen maandag nauwelijks lager dan in Vlaanderen: ’s ochtends was daar 59,1 procent van het personeel aanwezig, ’s middag 60,3 procent. De vakbonden hadden wel duidelijk gemaakt dat ze sowieso alle acties zouden dekken.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront voert al bijna twee weken actie in de gevangenissen. Dat gebeurt uit onvrede met het voornemen van minister van Justitie Koen Geens om een minimale dienstverlening in te voeren. De vakbonden plegen vandaag de hele dag overleg met de minister.

bron: Belga