Lopez Obrador haalt absolute meerderheid bij presidentsverkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador (partij Morena) heeft bij de presidentsverkiezingen in Mexico een absolute meerderheid gehaald. Volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie INE kreeg de ex-burgemeester van Mexico-Stad 53 tot 53,8 procent van de stemmen achter zijn naam. Volgens het INE haalde Lopez Obradors dichtste rivaal Ricardo Anaya, van de conservatieve partij PAN, 22,1 tot 22,8 procent van de stemmen. José Antonio Meade van PRI, de partij van huidig president Enrique Peña Nieto, kan rekenen op 15,7 tot 16,3 procent. De percentages zijn gebaseerd op de resultaten van 7.800 representatieve stembureaus.

Zowel Anaya als Meada hadden eerder al, op basis van de exitpolls, hun verkiezingsnederlaag toegegeven. Beide politici wensten de nieuwgekozen president "alle succes" toe. Ook onder meer Amerikaans president Donald Trump maakte al zijn gelukwensen via Twitter over. "Ik kijk er erg naar uit om met hem te werken. Er moet nog veel gedaan worden dat zowel de Verenigde Staten als Mexico ten goede zal komen."

Behalve een nieuwe president, kozen de Mexicanen gisteren ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters. Ongeveer 89 miljoen inwoners waren kiesgerechtigd. Volgens het INE lag opkomst op naar schatting 61 procent.

bron: Belga