Brandgevaar neemt in heel Vlaanderen toe door droogte

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de provincie Vlaams-Brabant geldt nu ook in de provincies West- en Oost-Vlaanderen code geel voor brandgevaar door de aanhoudende droogte. In de Antwerpse Kempen en Limburg geldt sinds afgelopen weekend code rood. "We weten niet hoe de situatie verder zal evalueren, maar we hopen allemaal op regen", zegt Griet Buyse van het Agentschap voor Natuur en Bos. "De natuurgebieden beginnen droger te worden, waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam", luidt de verklaring voor code geel op de website van het agentschap. Op veel plaatsen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant neigt de situatie naar code oranje, klinkt het. Dat zou echter een zeer grote inzet van brandweerpersoneel vereisen.

Vooral in open gebieden zoals duinen, heides en droge weilanden is het brandgevaar groot. In loofbossen is het frisser en zijn de planten nog groener, waardoor het risico op brand kleiner is. "Het is echt uitzonderlijk droog. Op veel plaatsen is het zo kurkdroog aan het worden dat we extra waakzaam moeten zijn", zegt Buyse.

Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt om in die gebieden niet te roken en geen vuur te maken, wat sowieso niet mag. Ook vraagt men aan wandelaars om extra waakzaam te zijn en onraad te signaleren.

bron: Belga