Asiel en Migratie – Merkel spreekt van “werkelijk goed compromis”

Asiel en Migratie - Merkel spreekt van
Asiel en Migratie - Merkel spreekt van "werkelijk goed compromis"

Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU spreekt na het akkoord met de Beierse zusterpartij CSU, over transitcentra voor migranten, van “een werkelijk goed compromis”. “Daarmee is duidelijk de geest van het partnerschap van de Europese Unie bewaard en tegelijk een beslissende stap genomen om secundaire migratie te ordenen en sturen.” Met secundaire migranten bedoelt Merkel migranten die de EU al via een ander land zijn binnengekomen. Het migratiedossier zette in Duitsland de hele regering onder hoogspanning. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die ook de voorzitter is van de CSU, dreigde zondagavond zelfs met zijn ontslag, maar gaf het overleg maandag nog een laatste kans. Na het akkoord gaf hij te kennen op post te zullen blijven.
“We hebben een duidelijke overeenkomst over hoe we illegale migratie aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk in de toekomst kunnen verhinderen”, reageert Seehofer. Het akkoord is een “duidelijke en voor de toekomst zeer duurzame overeenkomst”.
Na urenlang onderhandelen beslisten de CDU en CSU maandag om asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn, onder te brengen in transitcentra aan de Duits-Oostenrijkse grens. Vanuit die centra zullen die asielzoekers meteen teruggestuurd worden naar de EU-landen in kwestie.

bron: Belga