1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur

1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur
1.300 studenten nemen aan KUL deel aan verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur

Zo’n 1.300 studenten hebben vanmorgen aan de KU Leuven deelgenomen aan de ijkingstoetsen voor burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. De deelname is voor het eerst verplicht om zich te kunnen inschrijven voor die studierichtingen. Het resultaat is niet bindend. Ook wie niet slaagde, kan zich nog inschrijven. “In de toets voor burgerlijk ingenieur testen we vooral wiskundige vaardigheden. Bij de kandidaten voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect wordt daarenboven nog het ruimtelijk inzicht getest”, zegt professor Tinne De Laet van de eenheid Studentenbegeleiding Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Er schreven zich dit jaar 85 procent meer studenten in dan vorig jaar toen de deelname niet verplicht was. De Laet vindt het een goede zaak dat de Vlaamse regering de deelname aan de toetsen als een verplichte voorwaarde heeft gesteld voor inschrijving voor de opleidingen.

“Tot 2001 hadden we aan de KU Leuven een toelatingsexamen waarvan het resultaat bepaalde of je al dan niet mocht starten. Na de afschaffing hebben we gemerkt dat de slaagcijfers snel achteruitgingen. Sinds vijf jaar organiseren we daarom vrijwillige ijkingstoetsen”, aldus De Laet. “De slaagcijfers bij de 15 procent studenten die er niet aan deelnamen, waren echter opmerkelijk lager dan bij de anderen. We konden ze ook niet bereiken met feedback en met ons aanbod van een zomercursus van een week wiskunde.”

In de twee vermelde studierichtingen haalt momenteel 40 procent van wie zich inschrijft het bachelordiploma niet. De KU Leuven organiseerde maandag ook in tal van andere studierichtingen vrijwillige ijkingstoetsen. Dat was het geval in biochemie en biotechnologie, bio-ingenieurswetenschappen, biologie, biomedische wetenschappen, biowetenschappen, chemie, economische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, fysica, sterrenkunde, geografie, handelswetenschappen, informatica, logopedische en audiologische wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen, handelsingenieur, en wiskunde.

In totaal namen er 2.903 studenten deel. Voor een aantal richtingen is er op 1 september nog een ijkingstoets.

bron: Belga