WK skeeleren - Brons en diskwalificatie voor Bart Swings bij terugkeer op WK

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met goud en brons hebben de Belgische skeeleraars het WK in het Nederlandse Heerde geopend. Bart Swings meldde zich terug bij de mondiale elite. Echt afwezig was hij niet geweest, maar door zijn activiteiten als schaatser had hij bij de wereldtitelstrijd vier jaar forfait gegeven. Op de 1.000 meter leverde die rentree een diskwalificatie op. Swings was als derde over de eindstreep gekomen. Met ingang van dit WK bekijkt de jury het verloop van de race nog eens nauwgezet op de video. Daarbij bleek Swings in de fout te zijn gegaan. In de laatste ronde had hij het niet kunnen bolwerken tegen de Fransman Gwendal Le Pivert en de Colombiaanse veteraan Pedro Causil.

Een uur eerder had de afvallingskoers over 15 kilometer hem brons gebracht. Twee en een halve ronde voor het einde ontsnapte de 27-jarige student uit het groepje van vijf overgebleven skaters. De latere winnaar, de Colombiaan Alex Cujavente en de Italiaan Daniel Niero achterhaalden hem echter in de laatste omloop.

Sandrine Tas greep op dat onderdeel bij de vrouwen naast een medaille. De Colombiaanse Johana Viveros was de verwachte winnares. In de beslissende ronden kon zij als enige rekenen op de assistentie van een landgenote. Op het podium werd Viveros, ook kampioen in 2017, geflankeerd door Dan Guo uit China en haar landgenote Fabriana Arias. Tas werd vierde. "Daar kom ik natuurlijk niet voor. Het was een erg zware race", zei Tas, vorig jaar goed voor vijf medailles. Ze plaatste zich niet voor de finale van de 1000 meter, doordat ze een langzame reeks trof. Daarom was haar tweede plaats achter Arias niet voldoende voor de halve eindstrijd.

De eerste Belgische wereldtitel kwam in het bezit van Jason Suttels, die de punten-afvalkoers over tien kilometer bij de junioren won. Suttels verzamelde in de beginfase punten, maar hield zich vervolgens rondenlang schuil. Vijf ronden voor het einde demarreerde Suttels, hij veroverde punten in de resterende ronden om de Italiaan Michael Gatti en de Colombiaan Brayan Virguez Romero naar de tweede en derde plaats te verwijzen.

"Ik rekende op de tweede plaats, maar ik was even vergeten dat je een extra punt krijgt als je als eerste de eindstreep passeert", was het commentaar van Suttels, exact tien jaar jonger dan Swings en net als Swings van Heverlee bij Leuven.

Voor het eerst in vijf jaar worden de wereldkampioenschappen in Europa gehouden. Skaters uit 52 landen hebben zich in Heerde gemeld voor het toernooi dat liefst acht dagen duurt. Trots vertelde de Italiaan Sabatino Aracú, voorzitter van de overkoepelende organisatie World Skate (voorheen FIRS), dat skeeleren ook een beetje olympisch is geworden aangezien deze sport op de kalender van de Jeugd Olympische Dagen prijkt. Het is vooralsnog een schrale troost. Voor echte olympische medailles moeten de skaters, net als Swings deed, naar het ijs overstappen.

bron: Belga