WK 2018 - Kroatië met strafschoppen voorbij Denemarken naar kwartfinales

Kroatië heeft zich zondagavond in Nizhny Novgorod voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal geplaatst. Het schakelde Denemarken in een strafschoppenreeks met 3-2 uit. Na 120 minuten was het 1-1 gelijk. Die stand stond al na vier minuten op het bord. Beide bondscoaches hadden geen verrassingen in petto. Kroatië startte met de vertrouwde elf, bij Denemarken nam Yussuf Poulsen, terug uit schorsing, zijn plaats in de spits weer in. De studieronde werd helemaal overgeslagen. Na amper vier minuten hadden beide landen al gescoord. Denemarken kwam al na vijftig seconden op voorsprong toen Mathias Jörgensen de bal na een lange inworp over de doellijn werkte. Geen drie minuten later was na een tweede frommelgoal, deze op naam van Mario Mandzukic, alles te herdoen. Nooit eerder werd in een WK-wedstrijd sneller gescoord door beide teams. Met de 1-1 na 3 minuten en 37 seconden overtroffen Kroatië en Denemarken de flitsende start van Argentinië en Nigeria in de groepsfase van het WK 2014 (1-1 na 3 minuten en 52 seconden).

De Denen hadden beloofd dat ze beter zouden presteren dan in de groepsfase en hielden woord. Ze hadden meer balbezit en creëerden meer kansen dan in hun eerste drie wedstrijden, maar de beste mogelijkheid was wel nog voor de Kroaten. Doelman Kasper Schmeichel hield de Scandinaven overeind door in twee keer redding te brengen op pogingen van Ivan Rakitic en Ante Rebic, waarna Ivan Perisic hoog over schoot.

In tegenstelling tot de eerste helft, bleef de tweede wel gesloten. Geen van beide elftallen vond een opening. Het bleef bij kleine kansjes, zodat het verlengingen werden. Daarin waren de beste kansen voor de Denen, die fysiek sterker leken. Toch was het Kroatië dat vijf minuten voor tijd de partij leek te gaan beslissen. Luka Modric stuurde Rebic perfect door de buitenspelval. Mathias Jörgensen trok aan de noodrem, waarop de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana de bal op de stip legde en Jörgensen een gele kaart, de enige in 120 minuten voetbal, toonde. Modric slaagde er niet in de penalty om te zetten. Schmeichel maakte zijn reputatie van strafschopspecialist - hij pakt er één op vier - helemaal waar en kroonde zich zo tot "Man van de Match".

In de strafschoppenreeks stopte Kasper Schmeichel, zoon van voormalig Manchester United-doelman Peter Schmeichel, nog eens twee Kroatische elfmeters. Zijn Kroatische collega Danijel Subasic deed echter nog beter en belette drie Denen het scoren, waarop Rakitic de beslissende strafschop tegen de netten trapte. Subasic evenaarde het record van de Portugees Ricardo, die in 2006 tegen Engeland eveneens drie strafschoppen stopte.

Zaterdagavond (20u00) neemt Kroatië het in Sochi om een plaats bij de laatste vier op tegen gastland Rusland, dat Spanje in een strafschoppenreeks met 4-3 uitschakelde. Net als Kroatië en Denemarken stonden Rusland en Spanje na 120 minuten 1-1 gelijk.