WK 2018 - Edinson Cavani stuurt Cristiano Ronaldo naar huis

Uruguay heeft zich zaterdagavond in Sochi voor de kwartfinales van het WK voetbal geplaatst. Het Zuid-Amerikaanse land deed dat door Europees kampioen Portugal met 2-1 te verslaan. Bij de rust stonden de Uruguayanen 1-0 voor. Edinson Cavani nam beide Uruguayaanse doelpunten voor zijn rekening. Tussendoor scoorde Pepe (55e) de 1-1. De Portugese bondscoach Fernando Santos wijzigde zijn elftal op drie plaatsen. Ondanks zijn prachtig doelpunt tegen Iran (1-1) moest Ricardo Quaresma op het middenveld plaats maken voor Bernardo Silva. Verdediger Ricardo Pereira en aanvaller Gonçalo Guedes namen de plaatsen van Cédric Soares en André Silva in. Bij Uruguay nam de uit blessure terugkerende José Maria Giménez zijn plaats naast kapitein Diego Godin weer in. Het ijzersterke verdedigersduo van Atletico Madrid was zo herenigd.

Portugal kwam het best uit de startblokken, maar het was Uruguay dat al na zeven minuten op de counter scoorde. Edinson Canvani bereikte met een sublieme pas Luis Suarez en was vervolgens snel genoeg in de zestien om diens afgemeten voorzet tegen de netten te koppen. Portugal had het balbezit, maar Uruguay verdedigde secuur, zodat de Europese kampioen met een achterstand moest gaan rusten.

Na zeven minuten in de tweede helft ging de Uruguayaanse defensie dan toch in de fout. Na een snel genomen corner kon Pepe de voorzet van Raphael Guerreiro vrij inkoppen. De Portugese vreugde was van korte duur. Met zijn tweede van de avond zette Cavani zijn land in de 62e minuut opnieuw op voorsprong. De spits van Paris Saint-Germaint trapte de bal weergaloos in de winkelhaak en liet doelman Rui Patricio andermaal kansloos. Kans op een hattrick kreeg "Man van de Match" Cavani niet. Een kwartier voor tijd moest hij met een kuitblessure naar de kant.

Net als in de eerste helft had Portugal het balbezit. De Portugese druk hield aan, maar er kwamen te weinig uitgesproken kansen. Ook Cristiano Ronaldo, in de groepsfase goed voor vier doelpunten, kon het tij niet keren en zo verdwenen zaterdag de twee grootste sterren van het mondiale voetbal van het WK. Eerder op de dag werd Lionel Messi met Argentinië met 4-3 uitgeschakeld door Frankrijk.

Messi en Ronaldo wonnen met hun clubs alles wat er te winnen valt, maar moeten het in hun nationale ploegen vaak alleen doen. Ronaldo leidde zijn land twee jaar geleden op het EK dan toch naar de Europese titel, Messi heeft Argentinië alleen een gewonnen jeugd-WK en olympisch goud kunnen bezorgen. Gezien hun leeftijd is de kans klein dat Ronaldo (33 jaar) en Messi (31) er over vier jaar in Qatar weer bij zijn.

Vrijdag 6 juli nemen Uruguay en Frankrijk het in Nizhny Novgorod om een plaats in de kwartfinales tegen elkaar op.