Asiel en Migratie – Merkel kan blijven rekenen op steun eigen partij in conflict met CSU

Asiel en Migratie - Merkel kan blijven rekenen op steun eigen partij in conflict met CSU

Het bestuur van de Duitse christendemocratische partij CDU blijft zich in het conflict met de Beierse zusterpartij CSU achter bondskanselier Angela Merkel scharen. De partijleiding toont zich tevreden over het akkoord dat Merkel vrijdag op de Europese top in Brussel heeft binnengehaald, zo vernam het Duitse persbureau dpa uit partijkringen. De bondskanselier zal door de partij verder gesteund worden bij haar poging om op Europees niveau een oplossing te vinden voor het migratieprobleem.
De CDU-top is zondagavond met ongeveer een half uur vertraging bijeengekomen om een oplossing te vinden voor de ruzie met CSU. De Beierse christendemocraten hadden eerder op dag het conflict nog verder op de spits gedreven. Partijleider Horst Seehofer had zich op een partijbijeenkomst namelijk scherp uitgelaten over het Europees akkoord dat “niet gelijkwaardig” is aan zijn migratieplan.
Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen, worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze asiel aanvroegen. Bondskanselier Merkel is het daar niet mee eens en pleit voor inspanningen om de instroom van migranten, in coördinatie met andere Europese landen, in te perken. De EU-landen hadden vrijdag op Merkels initiatief al een akkoord bereikt waarin onder meer melding werd gemaakt van ‘controlecentra’ om op zee geredde migranten in onder te brengen. Ook komen er aparte deals met verschillende EU-landen.
CDU en CSU proberen zondag om een breuk te vermijden. Als ze geen uitweg uit hun conflict vinden, is het niet uitgesloten dat de Duitse regering van christendemocraten en sociaaldemocraten na zowat honderd dagen ten val komt.

bron: Belga