2.600 deelnemers voor Zonnekijkdag

Voor de zesde keer al werd de eerste zondag van juli omgedoopt tot ‘Zonnekijkdag’. 23 zonnekijkposten zetten de deuren open en lieten bezoekers met speciale filters en bijzondere telescopen op een veilige manier naar de zon kijken. In totaal kwamen zo’n 2.600 mensen een kijkje nemen. De zesde Zonnekijkdag was een immens succes. Het mooie weer lokte meer dan 2.600 mensen naar 23 zonnekijkposten, waaronder ook de volkssterrenwachten, verspreid over heel Vlaanderen. Het publiek was heel gevarieerd, van gezinnen met kinderen tot mensen die doelbewust info kwamen vergaren over de zon. Via speciale filters en door bijzondere telescopen konden mensen veilig naar de zon kijken. Dat is nodig want zomaar naar de zon kijken, kan leiden tot onherstelbare oogschade.
“De zonnekijkdag is veel meer dan enkel door een telescoop naar de zon kijken”, zegt Ruben Verboven van vzw Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). “We hebben een alternatief programma met informatieve lezingen en waarnemingen. Het succes van de zonnekijkdag stijgt jaarlijks, ook bij onze sterrenkijkdagen zien we dat de interesse toeneemt.”
Volgens Verboven zijn bezoekers vooral verbaasd over de grote activiteit die er rond de zon gebeurt. “Veel mensen zien de zon enkel als ‘vakantie’ en staan er niet bij stil dat deze grote ster ook verantwoordelijk kan zijn voor storingen in ons elektriciteitsnet als gevolg van magnetische storingen op haar oppervlak. Het Noorderlicht is dan weer een gevolg dat iedereen leuk vindt.”
De volgende Zonnekijkdag vindt plaats op zondag 7 juli 2019.

bron: Belga