Landloperskolonies in Vlaanderen en Nederland nog niet erkend als Werelderfgoed

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koloniën van Weldadigheid, zeven voormalige landloperskolonies in Vlaanderen en Nederland, hebben nog geen erkenning gekregen als Unesco-Werelderfgoed. Dat heeft het Werelderfgoedcomité beslist op een internationale conventie in Manamah (Bahrein). Onder de zeven zijn twee Belgische sites, de koloniën van Merksplas en Wortel in de Antwerpse Kempen. De leden van het Werelderfgoedcomité beslisten om het advies van ICOMOS, de onafhankelijke organisatie die de nominaties bestudeert, niet te volgen en de zeven Koloniën van Weldadigheid wat huiswerk mee te geven om er volgend jaar mee terug te komen, zegt Vlaams-minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed.

Maar de erkenning van de koloniën is een stap dichterbij, stelt hij. "Een inschrijving als UNESCO-werelderfgoed was de kers op de taart geweest en een beloning voor het harde werk van de verscheidene partijen die hier hun schouders onder hebben gezet", zegt Bourgeois. "Maar, er is zeker hoop dat het project zijn al bijzondere erfgoedstatus alsnog als werelderfgoed erkend ziet. Intussen blijven we de zorg voor en de bescherming van dergelijke uitzonderlijke cultuur-historische landschappen ondersteunen."

De Koloniën van Weldadigheid zijn zeven landbouwkoloniën in België en Nederland uit de 19de eeuw waar armen, landlopers en wezen in een strak keurslijf leefden en werkten. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Merksplas en Wortel ingezet om landlopers op te vangen. Tot 1993 leefden, woonden en werkten er nog landlopers. Tot 1993 was landloperij strafbaar.

ICOMOS adviseerde eerder het dossier te herbekijken en slechts één of twee van de koloniën te erkennen. Ze zouden niet allemaal "het gedachtegoed van grootschalige armoedebestrijding met behulp van landbouwkoloniën" vertegenwoordigen.

bron: Belga