Dit is waarom je je tandenborstels beter niet in één beker steekt

Je wast je tandenborstel elke keer na het poetsen, dus niks mis mee, denk je dan. Fout gedacht! De borstels zijn vaak een broeihaard van bacteriën, en helemaal als ze samen in één beker zitten.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 1 min.

Al na slechts twee dagen groeien er bacteriën, virussen en schimmels op je borstel volgens Margriet.nl. En het zijn niet de minste bacteriën, want ze bevatten hoogstwaarschijnlijk bacteriën uit ontlasting, herpes en misschien zelfs het virus dat je kan besmetten met hepatitis.

Ontlasting op je borstel

Uit onderzoek blijkt dat bijna drie tandenborstels op vier bacteriën uit ontlasting bevatten. En om het nog viezer te maken: slechts 20% van die ontlasting zou van jezelf zijn, de rest van je roomies. Dat gebeurt als je de tandenborstels bij elkaar zet. Want hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe meer de bacteriën de kans krijgen om over te springen. Dus nog een goede raad: deel ook zeker je tandenborstel niet.

Vervang om de drie maanden

Probeer je tandenborstel rechtop te bewaren. Vermijd ook een plastic hoesje, want dat maakt het enkel erger. Koop meteen een nieuwe tandenborstel als je ziek bent geweest. Vervang je tandenborstel hoe dan ook na drie maanden. En nog een laatste tip: bewaar je tandenborstel zo ver mogelijk van de wc. Want als je doorspoelt, zweven er deeltje door de lucht die wel eens op je borstel durven terecht komen.